You are here

A fogágybetegség

Fogágybetegségen a fogat tartó és körülvevő szövetek károsodását, megbetegedését értjük. Oka a fogak felszínét borító bakteriális biofilm (lepedék). Ez ellen indít gyulladásos válaszreakciót a szervezet, ami szövetpusztulást, csontveszteséget okoz.

Hazai tapasztalatok szerint a fogágybeteg páciens sokszor csak túl későn, erősen mozgatható és nem megmenthető fogakkal kerül szakemberhez. Sajnos kevés fogorvos törődik a szájhigiéné javításával, az íny fölötti és alatti fogkő eltávolításával, pedig hatásos, oki kezelést csak így lehet nyújtani. A fogorvoslás ezen területe hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt két évtizedben, ma már olyan új kezeléseket alkalmazunk, amik korábban nem léteztek.  

A fogágybetegség kezelésének célja a gyulladásos folyamat megszűntetése, a szövetpusztulás megállítása. Minden kezelési fázisban a legfontosabb a jó szájhigiéné fenntartása, hogy gyulladásos reakció ne jöjjön létre. Az a páciens, aki fogágybeteg, sokkal hevesebben reagál a szájában levő lepedékre, mint az a páciens, aki nem fogágybeteg. Ugyanaz a mennyiségű lepedék egy átlagos páciensnél nem okoz problémát, de a fogágybetegnél komoly következményei lehetnek, pl. ínygyulladás, tasakképződés. Tasaknak a csontszint csökkenésével, az íny és a fog között létrejövő területet nevezzük, ami az otthoni fogápolás eszközeivel elérhetetlen és professzionális tisztítást igényel. A fogágybetegség hosszabb távú következményei a csont fogyásának megfelelően  a fogak meglazulása és a fogelvesztés. Fontos tehát, hogy minél előbb diagnosztizáljuk a beteg vagy erre hajlmamos pácienst (akár már fiatalkorban), és kezelésbe vegyük, mert ma már a fogágybetegség sikeresen gyógyítható.

A betegség súlyosságától függően szükséges kezelések:  otthoni szájhigiéné magas szinten tartása, rendszeres fogkőlevétel és tisztítás (3-4 havonta), mélytisztítás, ami az íny alatti területek, tasakok tisztítását jelenti, és /vagy  tasakműtét (bizonyos tasakmélység felett a mélytisztítás már nem oldja meg a problémát). Minden beavatkozásnak a célja a baktériumok teljes kiírtása. Ha ez sikerül, akkor egy stabil állapotot hozunk létre, ami folyamatos ellenőrzésre szorul.

A fogágybetegség teljeskörű kezelése nálam is elérhető. Kérjen időpontot, hogy egy személyre szabott kezelési tervet tudjak készíteni Önnek.

 

Dr. Mohos Andrea