You are here

Fogbalesetek

Fogbalesetnek nevezzük, ha a fog egy külső erőhatás következtében sérül: törik, reped, elmozdul, kiesik. A sérülés történhet sportolás, játék, verekedés közben, vagy akár közlekedési balesetben. Az esetek többségében a felső nagymetszők esnek áldozatul, főleg, ha ezek a fogak előreállnak. A fogbaleseteket gyakran kíséri lágyrész sérülés is, ami gyakran ijesztőbb képet ad, mint, amekkora a baj. A fogak ellátásán kívül gondolni kell ezen területek fertőtlenítésére, a vérzés csillapítására és, ha szükséges, egyéb orvosi ellátásra.

Nem mindegy, hogy tejfogat vagy maradó fogat ért az erőhatás.

Tejfogbaleseteknél a kezelési vezérelv az, hogy a maradó fog csírája ne károsodjon. Ha a koronai részből csak egy kis darab hiányzik, az a későbbiekben nem okoz panaszt, esetleg az élesebb zománcszélek elsimítására lehet szükség. Ha nagyobb rész hiányzik, és emiatt a fogbél is érintett lesz, akkor a tejfog gyökérkezelését kell elvégezni. Ha a tejfog meglazul, akkor 2-3 hétig pépes étrend javasolt tehermentesítés céljából. Ha a tejfog teljesen kiesett, nem tesszük vissza a helyére, nehogy a maradó fog csírája sérüljön.

Maradó fogak esetében változatos kezelési módokat alkalmazunk, amik függnek a sérülés fajtájától, az életkortól és a fog fejlődési szakaszától. Ekkor már előtérbe kerül a korona esztétikai helyreállítása töméssel, héjjal, koronával. Ha a fogbél is érintett, szükség lehet a fog gyökérkezelésére is. A gyökérkezelés menete függ attól, hogy a gyökércsúcs záródott-e, amit egy röntgenfelvételen jól meg tudunk állapítani. Ha meglazult a fog, akkor rögzítjük a szomszédos fogakhoz 2-3 hétig. Abban az esetben, ha teljesen kiesett a fog, keressük azt meg, tegyük nedves közegbe (pl saját szánkba, a nyelv alá, a fog gyökerét ne érintsük) és siessünk a legközelebbi fogászatra. Útközben értesítsük a fogászatot érkezésünkről. Ebben az esetben elengedhetetlen a gyors reagálás annak érdekében, hogy vissza lehessen ültetni a fogat.

Minden sérülés akut ellátása után vissza kell menni az orvos által meghatározott időközönként ellenőrzésre illetve utógondozásra, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.

Dr. Mohos Andrea