You are here

A foghiány következményei

A fogorvos és a páciens eltérően vélekedhet a foghiányokról és azok következményeiről. A páciensnek a fogpótlás iránti igénye elsősorban esztétikai jellegű, míg a fogorvosnak az esztétikán kívül a funkcionális szempontokat is figyelembe kell venni.

Már egy fog elvesztése is csökkenti a rágóképességet és megbontja a fogsor egységét. A foghiány következtében a hiányt határoló fogak elmozdulhatnak, dőlhetnek, a szemben levő fog kiemelkedhet, valamint a maradék fogakra jutó terhelés is fokozódik. Ha ez az erő egy bedőlt fogat ér, akkor az adott fog fogágya károsodhat, csontfelszívódás alakulhat ki, ami további panaszokhoz, rosszabb esetben a fog elvesztéséhez vezet. A fogak túlterhelésének következménye lehet a hátsó fogaknál a rágófelszín illetve frontfogaknál a metszőél kopása, ami az esztétikai problémán kívül fogérzékenységet vagy akár gyökérkezelést is vonhat maga után.

Ha egy fog éveken keresztül hiányzik, és egyszer mégis úgy döntünk, hogy pótolni szeretnénk, akkor már nem biztos, hogy egyszerű kezelésnek nézünk elébe. Ilyenkor a bedőlt szomszédos és a kiemelkedett szemközti fogat is kezelni kell, hiszen nincs a leendő pótlásnak elég hely. A helyhiányt fogszabályzó kezeléssel lehet orvosolni, vagy a fog kontúrjának fúróval való módosítása is lehetséges, korona vagy betét készítésével.

Ha egynél több fog hiányzik, a fent említett problémák halmozottan jelentkeznek, és következményei már túlterjednek a fogazatra kifejtett hatáson, ezáltal befolyásolják az egész emésztőszervrendszer, az egész szervezetünk működését.

A fogazatunk úgy alkot egységet és úgy úgy működik ideálisan, ha hiánytalan. Ezért, ha sajnálatos módon egy fog elvesztésére kerül sor, akkor gondoskodni kell a pótlásáról, amilyen gyorsan csak lehet, hogy fogazatunk még sokáig tudja szolgálni egészségünket.

Dr. Mohos Andrea