You are here

A fognyaki érzékenység

A fognyaki érzékenység jellemzője, hogy hidegre, melegre, édesre, savanyúra vagy mechanikai ingerekre (érintésre vagy  fogmosásnál a fogkefe sörtéire) kisebb-nagyobb mértékű fájdalom jelenkezik. Ezt a nagyon gyakori problémát az íny visszahúzódása okozza, ami fiatalabb és idősebb korban is előfordulhat. Normál esetben a fog koronai részét kemény és ellenálló zománc borítja. Ha azonban a fognyaki területen az íny viszahúzódik, akkor szabaddá válik a dentin vagy cement, amik már jóval puhább szövetek, és fogmosásnál fokozott mértékben kopnak.  Az érzékenységet az ezen területen elhelyezkedő kis csatornácskák okozzák, amikben idegvégződések vannak, és ezek az idegvégződések reagálnak a fentebb leírt ingerekre.

Több módszer is létezik a probléma megoldására. Ha nincs, vagy kis mértékű a kopás, akkor elég lehet egy erre a célra kifejlesztett fogkrém, (érzekenységcsökkentő fogrém) rendszeres használata. Ezek a fogkrémek olyan anyagot tartalmaznak, amik vagy a kis csatornákban elhelyezkedő idegek működését befolyásolják, vagy pedig kis kristályokat alkotva elzárják a csatornákat, így blokkolva az idegvégződésekhez vezető utat. Ha a fogkrém esetleg nem lenne elég, akkor használhatunk lakkokat és zseléket, amik  a fogkrémekben is megtalálható hatóanyagokat tartalmazzák magas koncentrációban. Ha a kopás kifejezett méretű, és esetleg szuvasodás is elindult ezen a területen,  akkor viszont fognyaki töméssel kell helyreállítani a kialakult foganyaghiányt. Ezzel megakadályozhatjuk a további kopásokat, védjük a meglevő foganyagot és visszaépítjük a fog kontúrját.

A fognyaki érzékenység elkerülhető, ha megfelelő fogmosási technikát alkalmazunk, amivel nem sértjük meg az ínyt (tilosak a vízszintes mozgások!). Sokat segíthet az elektromos fogkefe, ami forgó-rezgő mozgása révén hatékonyan, de mégis kíméletesen távolítja el a lepedéket. Ne használjunk túlságosan erős dörzsölőhatású fogkrémet se, és savas ételek- italok fogyasztása után kb. 1 órán át ne mossunk fogat, hogy a felszíni rétegek visza tudjanak erősödni.

Egy kis odafigyeléssel és rendszeres fogorvosi látogatással, konzultációval nagyon jól karban tartható és kezelhető a probléma.

Dr. Mohos Andrea