You are here

A gyökérkezelésről

A fogak belsejében található egy üreg, ami a gyökereknél vékony csatornává szűkül. Ezt az üreget a fogbél tölti ki, ami erek, idegek hálózatát jelenti. Ha a fogbelet károsító hatás éri, akkor szükség lehet a fog gyökérkezelésére. Károsító hatásként szerepelnek a következők:

-bakteriális irritációk (pl. szuvasodás: baktériumok és azok toxinjai),

-mechanikai irritációk (pl.a fog preparálása, egyes esetekben a fogszabályzó kezelések)

-kémiai irritációk (pl. a tömés előtt alkalmazott fertőtlenítő és előkészítő anyagok)

-a fog sérülése, fogbaleset esetén (ha a koronai rész oly mértékben sérült, hogy érintetté válik, „megnyílik” a fogbél, vagy, ha az ütés miatt megszakadnak vagy sérülnek a fogba belépő erek, idegek)

Gyökérkezelés során a fenti okokból károsodott fogbelet eltávolítjuk, a gyökércsatornákat az erre a célra kifejlesztett vékony eszközökkel megmunkáljuk, előkészítjük, és közben folyadékkal átöblítjük, ami fertőtlenítő hatása mellett a törmeléket, fertőzött szöveteket távolítja el. A gyökércsatorna megmunkálása történhet modern gépi eszközzel, ami gyorsabbá és még alaposabbá teszi a munkát. Ezt követően végezzük el a gyökértömést, aminek célja, hogy teljesen kitöltse és hermetikusan elzárja a gyökércsatornát, megszüntesse a baktériumok áramlását.

Ha nem végeznénk gyökérkezelést ezekben az esetekben, akkor az érintett fog előbb-utóbb elhalna, és sok esetben gyulladás alakulna ki a gyökércsúcs körül. Az elhalt fog és a gyökércsúcs körüli gyulladás amellett, hogy panaszt okozhat, gócként szerepel a szervezetben. Mindkét esetben a jelen levő baktériumok és azok toxinjai tehetők felelőssé a távoli szervekben kialakuló betegségekért. (pl. hajhullás, bőrbetegségek, ízületi és idegi betegségek, légzőszervi panaszok, stb… )

Nem szabad megfeledkeznünk a gyökérkezelt fog koronai részének végleges ellátásáról sem, amit a hiányzó foganyag mennyisége határoz meg. A funkcionális és esztétikai igények figyelembe vételével ritkán töméssel, de inkább betéttel vagy koronával tanácsos helyreállítani az adott fogat.

A kellő körültekintés mellett, alaposan elvégzett gyökérkezelés teszi lehetővé, hogy ezeket a fogakat nem kell eltávolítani, és még sokáig szájban tarthatóak.

Dr. Mohos Andrea