You are here

Hagyományos vagy elektromos fogkefe?

Az egyéni szájhigiéné legfontosabb és leguniverzálisabb eszköze a fogkefe. Alkalmas a lepedék, ételmeradékok és bizonyos elszíneződések eltávolítására.

Rengeteg formájú, nagyságú és márkájú kézi fogkefe kapható, aminek a helyes mozgatásával megfelelő fogtisztítás érhető el. A fogkefe vízszintes húzogatása helytelen, helyette a kis körkörös és a söprögető mozdulatokat kell elsajátítani, és ennek segítségével minden felszínt elérni. Nagyon fontos, hogy csak azok a felszínek lesznek tiszták, amiket a fogkefe sörtéivel valóban érintkezésbe kerültek.  Külön oda kell figyelni a nehezen hozzáférhető hátsó és belső felszínekre is. Ez bizony nem egyszerű. A hagyományos fogkefe használata nagyon jó kézügyességet igényel. Fogorvosok megfigyelései és tapasztalatai alapján meg kell állapítanunk, hogy csak igen kevés egyén tud úgy fogat mosni a kézi fogkefével, amellyel megfelelő szájhigiénét tud fenntartani.

Ezért aztán meg is jelentek az első elektromos fogkefék kb. 70 évvel ezelőtt. Azóta sok módosításon mentek keresztül, míg manapság már forognak, rezegnek és pulzálnak. A legjobb, ha a ezeket a mozgásokat egyszerre végzi a fogkefe, mert ezzel is növelhetjük a tisztítás hatékonyságát. Az elektromos fogkefe használata nem igényel nagy kézügyességet, és mivel a feje is kisebb a hagyományos fogkefénél, jobban hozzáfér a nehezen tisztítható területekhez. Több vizsgálat is kimutatta, hogy az elektromos fogkefe hatékonyabbnak bizonyult, mint a kézi fogkefe.

Van azonban egy olyan terület, amit sem a kézi, sem az elektromos fogkefe nem tud elérni, bármilyen ügyesen is használjuk, ez pedig a fogköz. A legtöbb szuvasodás és fogkő a fogközökben keletkezik, úgyhogy kiemelt fontosságú ezen területek tisztán tartása. A fogselymen kívül az úgynevezett fogköztisztító (interdentális) kefe az egyik legalkalmasabb eszköz erre a feladatra. Különböző méretben kapható, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Mivel nem könnyű eligazodni a boltok sokféle szájápolási terméke között, ráadásul a helyes használatot is meg kell tanulni, kérjen időpontot, készséggel állok rendelkezésére.

Dr. Mohos Andrea