You are here

Indirekt héjak- esztétika a fogászatban

A korábbi cikk a direkt héjak előnyeit ecsetelte, azonban, ha esztétikai beavatkozásokról beszélünk, elengedhetetlen a többi módszer ismertetése is. A héjak másik típusa az indirekt héj, amit szintén akkor alkalmazunk, ha a frontfogak esztétikai hibáit szeretnénk korrigálni, de készíthető a mosolygáskor előtűnő kisőrlők külső felszínére is.

Indirekt héjnak nevezzük azt a héjat, amelyet a fog előlészítése után, lenyomat alapján készít el a fogtechnikus, és aztán a fogorvos rögzíti a szájban. Az indirekt héjak fémmentes, esztétikus fogművek. Legtöbbször az elszíneződött fogak leplezésére használjuk, de készíthető zománchiba, túlzott fogkopás, sérülés esetén is, valamint a túl nagy fogköz zárásakor is. Alapvető követelmény, hogy a fog külső felszínen és/vagy az éli részen kívül a fog többi része ép legyen. A fog előkészítése ebben az esetben azt jelenti, hogy viszonylag keveset, kb 0,4-0,7 mm-t el kell vennünk a fogból, ez lesz majd a leendő héj vastagsága is. Ez a finom preparálás lehetővé teszi, hogy csak a zománcból csiszoljunk el, és mivel a mélyebb részeket nem érintjük, még az érzéstelenítés is elkerülhető, nem lesznek érzékenyek a fogak.

A héjat aztán a lenyomatunk alapján a technikus készíti el a laborban. A héj anyaga lehet kompozit vagy kerámia. A lényeg, hogy élethű, finoman kidolgozott, fényes legyen, hogy észrevétlenül illeszkedjen a környezetébe és utánozza a természetes fogak jellegzetességét. A ragasztás egy speciális, megfelelő színű ragasztóval történik. Mivel a héj igen vékony, még a ragasztó is befolyásolhatja a végleges színt.

Azt, hogy direkt, vagy indirekt héjat választunk a probléma megoldására, több tényező befolyásolja. Ezért fontos a kezelőorvossal történő állapotfelmérés és a pácienssel megvitatva a legmegfelelőbb módszer kiválasztása.

Dr. Mohos Andrea