You are here

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő a fogak felszínére tapadt lepedék mineralizációja révén alakul ki. Míg a lepedék fogkefével ledörzsölhető a fogak felszínéről, a fogkő már csak professzionális tisztítás révén tüntethető el.

 Fogkő képződhet íny felett és alatt is. Az íny feletti fogkő jól észrevehető, (akár a nyelvünkkel is), fehéres-sárgás színű, de ételek, italok, cigaretta hatására elszíneződik, és akár sötétbarna is lehet. Az íny alatti fogkő barnás-feketés színű, ránézésre nehezebben észrevehető, hiszen takarja az íny, de van pár tünet, ami felhívja rá a figyelmet: sötét színnel áttűnik az ínyen, vérzik, duzzadt, gyulladt az íny ezen a területen. Ha egy speciális szondát íny alá vezetünk, akkor egyértelműen érezhetjük a fogkő jelenlétét, mert a sima fogfelszín helyett érdességet tapasztalunk.

Bármelyik fogkőről is beszélünk, mindkét fajtáját el kell távolítani. A fogkő egy jól szervezett bakteriális kolóniát és ezek bomlástermékét tartalmazza, ráadásul érdes felszíne révén elősegíti az újabb lepedék, és baktériumok megtapadását.  Ez mind a fogkő gyors növekedését, és a környező szövetek gyulladását okozza, valamint felelőssé tehető a kellemetlen lehelet kialakulásáért is. A már meglevő fogkő akadályozza a fogfelszínek tisztítását, főleg a fogközökben, így még több keletkezik belőle, valamint a szuvasodást is elősegítheti, vagy eltakarhatja a már szuvas üreget. Természetesen életmódunkkal is jelentősen befolyásolhatjuk a fogkő képződését: a helyes fogtisztítás rendszeres otthoni alkalmazásával hosszú ideig távol tartható a fogkő, a dohányzás viszont felgyorsítja a képződését.

A fogkövet olyan sűrűn kell eltávolítani, amilyen ütemben keletkezik. Ez történhet kézi műszerek alkalmazásával, amelyek segítségével lekaparjuk a fogkövet a fogfelszínről, de történhet gépi úton is. Ilyenkor egy ultrahangos készülék rezgései révén távolítjuk el a fogkövet. A kevésbé hajlamos, és nagyon jó szájhigiéniát tartó pácienseknél elég lehet félévente-évente a fogkőlevétel, de a fogkőképződésre hajlamos egyéneknél 2-3-4 havonta is szükség lehet rá. Nem szabad megvárni, hogy nagy mennyiség keletkezzen, hanem a fogkő folyamatos távol tartása, vagy alacsony szinten tartása a cél, amivel megelőzhetjük az íny és a fogágy gyulladásos károsodását. A tartósan nagy mennyiségű fogkő véglegesen és visszafordíthatatlanul deformálja az ínyt, és a fogat tartó csont mennyiségének csökkenését eredményezheti. Nem érdemes tehát halogatni a fogorvos vagy dentálhigiénikus felkeresését.

Dr. Mohos Andrea