You are here

A rossz lehelet okozója

A kellemetlen szájszag (tudományos nevén: halitózis) sok ember életét keseríti meg, mégsem merünk segítséget kérni ezzel kapcsolatban. Pedig az esetek nagy részében néhány egyszerű szájhigiéniai kezeléssel megszüntethető a probléma.  

Az esetek 90%-ban az okok a szájüregben keresendőek. Majdnem minden esetben, amikor szájeredetű halitózisról vagy rossz szájízről panaszkodik valaki, az a kénvegyületeket termelő anaerob (azaz oxigén mentes környezetben élő) baktériumok tevékenységével hozható összefüggésbe. Ezek a baktériumok normális körülmények között a nyelvháton, a garatban és a mandulák tájékán élnek, és fontos részét képezik a természetes szájflórának. Ám, ha felborul az egyensúly, akkor elszaporodnak, és nagy mennyiségű kénvegyületet termelnek, ami a kellemetlen szag fő okozója. Nagy mennyiségben fordulnak elő a fogágybetegeknél, a tasakokban, illetve a fogkövön is megtapadnak. Sem a fogágybetegség kezelése, sem a fogkő eltávolítása nem végezhető el otthon, hanem professzionális szájhigiéniai kezelésre van szükség, amit a fogorvos és a dentálhygiénikus állít össze. Rendszeres kezelésekkel megszüntethető a kellemetlen lehelet.

Van még néhány tényező, amely biztosan fokozza a szájszag kialakulásának lehetőségét: szájszárazság, fehérjében gazdag étrend, alkohol, dohányzás. Életmódváltással ezek az okok is kiküszöbölhetők.

Az esetek 10%-ban a kellemetlen lehelet belgyógyászati eredetű. Bizonyos betegségek jellegzetes szájszagot okoznak, amely segíti a diagnózis felállítását. Ide tartozik pl. a cukorbetegség, vesebetegség, májelégtelenség, anorexia-éhezés, fül, orr- és melléküreginek betegségei, orrsövényferdülés okozta dugulás, stb. Ezért, ha a halitózisnak nincs szájüregi-fogászati oka, szükségszerű egy alapos belgyógyászati kivizsgálás.

A különböző mentolos szájöblítők használata tehát nem oldja meg a rossz lehelet kérdését, csupán elfedi egy rövid időre. A kellemetlen szájszag okát kell megtalálni, és azt kezelni, hogy végleg megszabaduljunk ettől a problémától.

Dr. Mohos Andrea