You are here

Tévhitek a fogápolással kapcsolatban

Minél többször, annál jobb. Ez bizony nem igaz. Mint sok más témában, a fogmosásnál is fontosabb a minőség a mennyiségnél. Hiába mos valaki naponta több alkalommal fogat, ha bizonyos fogfelszíneket nem ér el a fogkefével, akkor az ott olyan, mintha nem is mosott volna fogat. Napi kétszeri fogmosással (reggel és este) megfelelő szájhigiénia érhető el. Az alapos fogmosást sajnos nem lehet letudni 2 perc alatt, az ideális időtartam 4-6 perc. Ez alatt meg lehet tisztítani minden felszínt: külsőt, belsőt, hátsó, nehezen hozzáférhető területeket, és a fogközöket. Csupán a helyes technikát kell elsajátítani, ami nem könnyű, hiszen a régi rossz szokásokat kell megváltoztatni, és új mozdulatokat megtanulni.

Erősen kell fogat mosni. Ezzel csak azt érjük el, hogy sérül az amúgy is kényes ínyszövet, előbb-utóbb visszahúzódik, szabadon hagyva a fognyakat. Ezt a területet nem védi zománc, így érzékenység és túlzott kopás jelentkezik, ami már kezelésre szorul. Ilyenkor alkalmazzuk a fognyaki töméseket, amivel szépen vissza lehet állítani az eredeti formát és az érzékenységet is megszüntetjük, de ha nem változtatunk a helytelen fogmosási technikán, akkor a tömések is ki fognak kopni, és kezdhetjük az egészet elölről.

A rossz fogak örökletesek. Hányszor halljuk a következő mondatot?: “Szüleimnek és nagyszüleimnek is rosszak a fogai, így sajnos én sem tudok mit tenni a lyukas fogak ellen.” Vannak valóban bizonyos adottságok, amik örökletesek: pl. mélyen barázdált, nehezen tisztítható fogak. Ez azonban egy gyerekkori szűrövizsgálaton kiderül, felhívjuk rá a figyelmet, és barázdazárással valamint a helyes fogmosási technika elsajátításával megelőzhető a későbbi szuvasodás.

Fontos megjegyezni, hogy, ha nincs lepedék, nincs szuvasodás és fogkő sem. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az alapos fogmosás, a lepedék maradéktalan eltávolítása vezet a sikerhez. Ez a képesség azonban nem öröklődik, mindenkinek meg kell tanulni, és alkalmazni nap mint nap.

Dr. Mohos Andrea