You are here

Tömés, betét, korona

A fogászati rendelőkben sok páciens hallhatja ezeket a kifejezéseket, de talán  nem tudják pontosan, hogy mit is jelentenek, és mi a különbség köztük. Mindhárom megoldás a fog koronai részét hivatott helyreállítani. A szuvasodás vagy sérülés nagyságától függően választhatunk tömést, betétet vagy koronát.

Tömést alkalmazunk, ha a foganyag hiánya viszonylag kicsi. Ma már nem használunk amalgámot, mert a modern, fogszínű, esztétikus tömőanyagok jobb alternatívának bizonyultak. Ezekkel az anyagokkal tökéletesen tudjuk utánozni a valódi fogat: csücsköket, barázdákat tudunk építeni.

Ha legalább egy csücsök, vagy még nagyobb rész hiányzik a fogból, és emiatt  tömőanyaggal nem lehet biztonságosan és megfelelő minőségben visszaállítani a fog kontúrját, akkor a betét lesz a jó megoldás. A betét szilárd állapotban kerül a fogba, amit a fogtechnikus készít el lenyomat alapján, és ragasztással rögzítjük. Úgy illeszkedik az előkészített fogba, mint egy 3D puzzle. Ha a betét minden csücsköt pótol, akkor onlay-nek nevezzük, ha legalább egy csücsök szabadon marad, akkor inlay-nek hívjuk.

A koronák gyakori és népszerű fogművek. Jellemzőjük, hogy beborítják, illetve pótolják a fog minden felszínét. Ilyet készítünk, ha betét készítése már nem lehetséges vagy régi koronát cserélünk újra.

Tehát a választást  a hiányzó foganyag mennyisége határozza meg, és minden esetben szem előtt tartjuk a stabilitás és tartósság mellett a  természetességet és az esztétikát.

Dr. Mohos Andrea