You are here

Faq

Mikor és hogyan kell elkezdeni a kisgyerek fogmosását?

A fogmosást az első fogak megjelenésekor (6-8 hónapos korban) már el kell kezdeni egy kornak megfelelő puha kis fogkefével. Ilyenkor fogkrémet még nem kell használni, és történhet a kiságyban is, altatás előtt. Ahogy nő a gyermek, úgy lehet váltani nagyobb fogkefére, és ki lehet egészíteni a fogmosást egy jó ízű fogkrémmel. Ezek a gyerek fogkrémek még nem tartalmaznak fluoridot, úgyhogy, ha lenyelik, akkor sincs semmi probléma. Amennyire lehet, próbáljuk élvezetessé tenni a fogmosást, akár úgy, hogy az egész család együtt mos fogat, vagy a szülő verset mond, dalocskát énekel közben. Amíg kétséges, hogy a gyerek jól tud-e fogat mosni (6-8-10 éves kor), mindig ellenőrizze a szülő, és, ha szükséges, mossa meg ő is. Fontos, hogy a gyerek megszokja és megtanulja, hogy a fogmosás szerves része a napi rutinnak, és este, fogmosás után már nem szabad enni, inni is csak vizet lehet.

Mik a híd előnyei, hátrányai?

A híd egy olyan rögzített fogpótlás, ami a hiányt határoló pillérfogakon rögzül, és a hídtesttel pótolja a hiányzó fogakat. Ehhez a pillérfogakat le kell csiszolni, akár épek ezek a fogak, akár nem. Ezt nevezhetjük a híd hátrányának. Előnye, hogy viszonylag gyorsan (akár 2 héten belül) elkészül, nem foglal el nagyobb helyet a szájban, mint az eredeti fogak és olcsóbb, mint egy implantátum.

Miért vérzik az ínyem?

Az esetek többségében a vérző íny a nem megfelelően eltávolított lepedéket, fogkövet jelzi. Ezen a területen begyullad az íny, ami akár érintésre is vérezhet. Mindenképpen ajánlott felkeresni egy fogorvost (vagy dentálhigiénikust), aki fel tudja térképezni a problémát, eltávolítja a fogkövet, és megmutatja, hogy milyen tisztító eszközöket és hogyan kell használni még a nehezen elérhető helyeken is. A vérző íny jele lehet a fogágybetegségnek is, ami már komolyabb kezeléseket igényel.

Káros-e a fogfehérítés?

A mai professzionális fogfehérítő készítmények alapja egy kémiai reakció, ami megfelelő körültekintés mellett nem káros. Átmeneti mellékhatásként gyakran előfordul a fogak érzékenysége, de pár napon belül ez magától elmúlik. Aki ezt nem akarja megvárni, az használhat érzékenységet csökkentő készítményeket pl. fogkrémet, vagy fogorvosnál beszerezhető zseléket.

Hogy néz ki egy implantátum?

Egy implantátummal pótolt fog több részből áll: van maga az implantátum test, ami egy csavarra hasonlít. Ez a rész rögzül a csontban, olyan, mintha ez lenne a hiányzó fog gyökere. Ez tartja az implantátum fejét, ami olyan, mintha a lecsiszolt fog lenne, és erre kerül ragasztással vagy csavarozással a korona. Léteznek olyan implantátum rendszerek is, ahogy az implantátum teste és feje egy egységet alkot. Ha egy fogat implantátummal tudunk pótolni, akkor nincs szükség más fogak lecsiszolására, ez is az eljárás előnye.