You are here

Fémkerámia koronák, esztétikus koronák

A teljes borítókorona egy olyan fogpótlás, ami körbeveszi a fog megfelelően előkészített felszíneit, a csonkot, és ezen cementtel rögzül. Koronát készítünk, ha a foganyag nagymértékben sérült, kopott vagy szuvas, és egyéb módszerrel már nem tudjuk helyreállítani. Bizonyos esztétikai hibákat is lehet koronával javítani, valamint az implantátumokat is így építjük fel, és a hidak is koronákkal rögzülnek a lecsiszolt pillérfogakon. A felhasználásuk tehát igen sokrétű és változatos.

A fogászat által oly sokáig sikeresen alkalmazott fémkerámia koronák a mai kor embere számára egyre több esztétikai problémát vetettek fel. Az így készült koronák áttetszősége, természethűsége a megnövekedett esztétikai igényeket már egyre kevésbé elégítették ki. Ezért kerültek előtérbe a fémmentes, esztétikus koronák.

Ennek a csoportnak az egyik tagja a cirkon vázas kerámia leplezésű korona. Ennek a koronának-hasonlóan a fémkerámia korona fémvázához- van egy váza, ami teljesen fogszínű. A váz anyaga cirkónium-oxid, amely kellően erős és teherbíró, így jó alternatívája lett a fémalapú koronáknak. Erre a fehér vázra kerül a kerámia leplezés. A végeredmény gyönyörű:  tökéletesen utánozza a saját fogat, nincsenek kilátszó szürke szélek, szürkés-lilás ínyszél, hiszen nem tartalmaz fémet. Kérhetünk ilyen típusú koronát a front- és rágóterületre egyaránt.

Az esztétikus koronák másik csoportja a teljes porcelán korona. Ennek is létezik több fajtája gyártástól függően, az azonban mindegyikre elmondható, hogy a porcelánon kívül más anyagot nem tartalmaz. Mivel nincs hagyományos értelemben vett váza, nagyon élethűen utánozza a természetes fogat, viszont sérülékenyebb, ezért csak a frontfogakra ajánlott készíteni.

A fogászat folyamatosan fejlődik, hogy lépést tudjon tartani a növekvő igényekkel. Számtalan módszer létezik a tökéletes mosoly eléréséhez. Kérjen időpontot, hogy megnézzük, Önnek melyik lenne a legmegfelelőbb.

Dr. Mohos Andrea